Психология и емоция на женската гърда

Коя жена не иска да бъде привлекателна и да има красив бюст?

Но какво става като се постави диагноза „Рак на гърдата“!

От една страна диагнозата от друга страна травматичния, естетичен и психологичен проблем свързан с оперираната гърда, която най-често е деформирана или въобще липса.

Операциите спасяват живота често в съчетание с химио и лъчетерапията, но не могат да променят психо-емоционалното състояние на оперираната жена. „За нея живота свършва! Тя няма самочувствие и увереност! Тя е вече втора категория!“. Ето защо лечението на рака на гърдата не завършва със операцията и стандартните химио и лъчетерапия, а продължава заедно със операцията – Реконструктивните техники за изграждане на нова гърда или на втори етап оперативни техники за Нова гърда. Това се казва и комплексен подход към заболяването. Това трябва и да се обеснява често на пациентите, защото често те отключват депресивни състояния и неврози в хода на стандартното лечение.

Съществен момент в лечението на Рака на гърдата е Рехабилитацията и Физиотерапията. Много малко се набляга на нея. Съществен момент в слеоперативния период. Сещаме се нея само когато се получи лимфедема. Тя има възможности, за по-бързо възтановяване на пациента, както и за пълноценното му връщане към ежедневния живот и работа.
Рехабилитация след гръдни имплантанти!

След операцията, "Мамопластика" пациент е длъжен да прекарат 1-3 дни в болницата, след това можете да се прибере у дома, и след една седмица да отидат на работа и да се върнат към нормалния живот.

Рехабилитацията не е страх: Комбинация от Лимфопреса, Лазер и Радар!

По време на нея много жени могат да се чувстват по-слаби, да имат болка в областта на гръдния кош, защото импланта ще се нуждае от време. Болката може да се почувства, когато се правят резки движения и физически натоварвания. Единственият съвет, в този случай пациентите - да се движат внимателно, за да се избегнат активни натоварвания. По време на следоперативния период може да има загуба на чувствителност или изтръпване на зърната, което отминава в рамките на няколко седмици.

Кожата може да се появи леко втвърдяване или подуване, но то ще изчезне бързо. Една от предпоставките за успешно възстановяване след мамопластики е компресивно бельо. Месец след това да се избягват физически упражнения и да се въздържат пациентките от сауна.

Веднъж на всеки шест месеца пациентите да се преглеждат от хирурга си.

Следва продължение.

Д-р Красимир Шопов
Хирург-Мамолог