На какво е признак секретиращите зърна ?

Секретиращи зърна-Какво ни показва този симптом.

Секретиращи зърна - Секрецията от зърната е обикновено безвредно и не означава нищо сериозно. Всъщност, повечето жени при стискане могат да изцедят секрет от зърната на гърдите, особено ако те са имали деца в миналото. Секрета може да е бял или жълто-зелен или почти черен на цвят.
От друга страна, секретирането от зърното може да бъде симптом на рака на гърдата, особено ако секрета е кървав. Поради това, определено трябва да обсъдите с вашия лекар при всеки случай на изтичане на секрет от зърната. Ако сте мъж, трябва да се свържете веднага с Мамолог, тъй като обикновено причината е тумор и ще се нуждае от лечение.
Ако сте жена какво може да направи вашият мамолог.Ще провери какви медикаменти взимате, тъй като някои лекарства могат да причинят (не кървавите) секрети. Най-честите виновници са:

- циметидин (за стомашни проблеми)
- орални контрацептиви
- някои антидепресанти и други лекарства за психологически проблеми
- домперидон (за гадене).
Мамолога ще пита дали има някаква вероятност да сте бременна. Някои жени секретират от зърната в най-ранна бременност. Вашият мамолог ще разгледа обстойно гърдите ви (не само зърната), за да се увери, че нямате бучки или кистозни фрмации.
Дори ако не сте забелязали да има кръв, мамолога може да поиска да се опита да изтиска няколко капки, за да провери за кръв под микроскопско изслеване и цитология.
Всяко от зърната има около 15-20 малки пори по него. Тези пори са отворите на тръбите, които се свързват с жлезиста тъкан в гърдите. Обърнете внимание дали секрета идва от само една пора, или от няколко.
Причината да е рак е малко вероятна ако секретирането идва от няколко от порите и не съдържа никаква кръв и също така сте под 50-годишна възраст.
Ако секрета е кървав, или излиза само от една пора, трябва да се уверите, че ракът на гърдата не е причината след мамологичен преглед.
Ако секретирането е млечно и идва от двете гърди, мамолога може да Ви направи кръвен тест, за да провери за дисбаланс на хормона пролактин.
Ако всички тестове са нормални, може да спрете да се тревожите, но секретирането все още може да ви притеснява (може би защото зацапва дрехите ви). Възможна причина е възпаление- (мастит) около тръбите. Това е свързано с тютюнопушенето, и може да се подобри, ако спрете да пушите и да избягвате да притискате гърдите. Един курс на антибиотици може да помогне.

Възможно е да се наложи операция, за да се затворят или премахнат на каналчетата. Тази операция може да не е добра идея за тези, които планират да забременеят след това – в зависимост от броя на включените канали, кърменето може да е трудно в последствие.
д-р Красимир Шопов