Какво се прави като се открие бучка в гърдата?

Това е формация на млечната жлеза, която след достигането на размерите на грахово зърно може да се открие чрез палпация. Чрез апаратно-инструменталните методи за изследване-ехомамография и мамография, откриването на бучката може да се осъществи преди това.

Бучката /формация добре окръглена и подвижна или срастнала с кожата на гърдата/ може да бъде описана като твърда формация или мек възел, подуване или издутина. Може да промени очертанията на гърдата и да я деформира. Бучката на гърдата може да се наблюдава във всички възрастови групи и населения, както при мъже, така и при жени. Най-често засегнати са жените.

Бучката на гърдата може да съпровожда други симптоми като треска и болка в гърдите, чувствителност на гърдите, секрет от зърната, които варират в зависимост от основното заболяване, разстройство или състояние. Симптомите може да включват деформация на гърдата, промяна в размера, формата, външния вид на гърдата, зачервяван и подуване на гърдата.

Наличието на бучка в гърдата веднага носи страх от рак на гърдата, но повечето бучки на гърдата са доброкачествени формации

Задължително се прави биопсия при плътните бучки,докато кистите се проследяват