Въпроси и отговори

Колко често трябва да се ходи при мамолог?

Ракът на млечната жлеза е най-честото онкологично заболяване при жените.
Профилактичната програма и профилактичните прегледи се изготвят индивидуално и зависят от няколко фактора:
1. години
2. фамилна обремененост
3. рискови фактори
4. хормонална терапия

Над 30 години жените трябва да се срещат със своя мамолог всяка година, а при наличие на рискови фактори на всеки 6 месеца. Първата мамография се прави на 40 години в профилактичен план.
Ехомамографията остава най-достъпния и диагностично точен метод за ранна диагностика на заболяванията на млечната жлеза.

д-р Красимир Шопов

На какво е признак секретиращите зърна ?

Секретиращи зърна-Какво ни показва този симптом.

Секретиращи зърна - Секрецията от зърната е обикновено безвредно и не означава нищо сериозно. Всъщност, повечето жени при стискане могат да изцедят секрет от зърната на гърдите, особено ако те са имали деца в миналото. Секрета може да е бял или жълто-зелен или почти черен на цвят.

Какви са предимствата на безкръвните операции?

Предимства на лапароскопската хирургия - така наречените безкръвни операции са:
1. Очевидно разрезите на коремната стена са по-малки
2. Болката е по-малка
3. След малките рани има сигнификантно по-малко раневи усложнения
4. Хирургичнoто възпаление и инфекция на раната е значимо по-рядко срещана
5. Лапароскопската операция за жлъчка e със значимо по-малко постоперативни хернии
6. Незначителна кръвозагуба
7. Козметичният резултат е по-добър
8. Снижени са рехоспитализациите за илеус и перитонит в сравнение с отворената хирургия

Колко време отнема биопсията на млечната жлеза

Обикновено биопсията на млечната жлеза се извършва с местна анестезия и не отнема повече от 20 до 30 минути. Това включва и подготовката за самата манипулация и козметичното коригиране на кожния разрез при ексцизионата биопсия.
д-р Красимир Шопов

Какво се прави като се открие бучка в гърдата?

Това е формация на млечната жлеза, която след достигането на размерите на грахово зърно може да се открие чрез палпация. Чрез апаратно-инструменталните методи за изследване-ехомамография и мамография, откриването на бучката може да се осъществи преди това.

Трябва ли да пия нещо преди операция ако съм алергичен.

Трябва да се оцени риска от операцията като се проведе преданестезиологична консултация. Ако не се знае вида на алергена трябва да се проведе тестуване към анестетици и да се провежда терапия в рамките на 2-3 дни предоперативно.

На какво се дължи изтичане на кръв от зърното на млечната жлеза

Най-честата причина за изтичане на кръв от зърното е интрадукталния папилом или папиломатозата на млечната жлеза. Заболяването се счита като преканцероза на млечната жлеза. Затова се приема становището че интрадукталния папилом трябва да се оперира.

Имам камък в жлъчния мехур. Трябва ли да се оперира.

Калкулозата на жлъчния мехур или Холелитиазата е често срещано заболяване - по често при жените. Много често тези конкременти са причина за жлъчни кризи свързани със силна болкова симптоматика. Те са най-често изразени вечер и свързват най-често с грешка в диетата.
Обикновенно пациентите които се склоняват да се оперират са изкарали 3-4 жлъчни кризи , имат постоянна болкова симптоматика, или са пожълтявали в резултат на инклавирането на камък в общите жлъчни пътища. В последния случай операцията е вече по-спешност и друг вариант за лечение няма.

На какво се дължи паренето зад гръдната кост и горчивия вкус в устата.

Най-честата причина за тези оплаквания са възпалителни промени в стомаха и наличието на рефлукс в хранопровода. Нарича се гастрит и рефлукс езофагит. Най-често има и добавъчна инфекция - Хеликобактер Пилори. Лечението е консервативно в рамките на няколко месеца и задължително е изследването - Фиброгастродуоденоскопия.